Ciprian Domnisoru

Postul mic

In Guvernul PD-L- PSD on decembrie 18, 2008 at 5:18 pm

Povestea guverenului de pseudotehnocrati condusi de Stolojan a fost de scurta durata. In schimb, avem imaginea clara a PDL, un partid fara doctrina, finantat de grupuri de interese grupate in jurul meselor de restaurant, care a acaparat ministerele economice. Mintea lui Mircea Geoana a fost numai la oamenii saraci din tara asta. Partidul de stanga primeste ministerele de profil: agricultura (in virtutea statutului de tara agrara in secolul 21), educatie, sanatate, munca si protectie sociala cat cuprinde.

Teoretic am putea avea doua guverne si un singur buget. Nici o cooperare nu este necesara. Partidul burghez isi poate vedea de autostrazi, parcari de hoteluri si marmura dintre sinele de tren, in vreme ce partidul asistential isi hraneste baza electorala.

Totul in aceste zile ne aduce aminte de iarna 2004. Cursul valutar, ministrii PSD, ministrii PD-L. Nu ne putem astepta la politici inovatoare in Sanatate, Educatie sau Protectie Sociala. Aceiasi oameni au fost la putere intr-unul din cele mai stabile guverne, guvernul Nastase. Programul de guvernare schitat acum cateva zile nu anunta nimic substantial, dealtfel nu anunta nimic. Planta doamnei Andronescu e inca pe pervaz.

Principala lovitura data unor politici sociale de anvergura este prezenta grupurilor de interese locale in guvern. Daca mai lipsea ceva pentru o scena din Caragiale, iata ca prezenta prepusilor baronilor locali in guvern intregeste lista de caractere. A avut Mazare probleme cu mallul in parc la Constanta, dar iata ca marea schimbare din politica romaneasca, uninominalul, si momentul istoric al unirii stangii cu dreapta pentru popor i-au permis sa numeasca un ministru.

Efectul coruptiei si al jocurilor de interese in acest guvern va fi limitarea unor reforme reale si a unor politici sociale care nu ar  fi pe placul mediului de afaceri. Limitarea partidului de stanga la simpla functie de redistribuire arata ingustimea lui birocratica si nesiguranta sa.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: