Ciprian Domnisoru

Guvernul de meseriasi

In Guvernul PD-L- PSD on decembrie 14, 2008 at 12:37 pm

Presedintele PSD Vrancea Marian Oprisan se arata increzator in „Parteneriatul pentru Romania”, pentru ca va fi aplicat de „..oameni capabili, responsabili, meseriasi…”. Parteneriatul va avea la baza un set de principii – care vor fi gasite si notate astazi la orele amiezii- in baza carora se va realiza simbioza PD-l- PSD-PC.  

A trecut vremea declaratiilor din campanie sau din euforia serii in care partidul castigator se schimba de la ora la ora: nu mai poate fi vorba de „o victorie a dreptei” sau de „optiunea pentru stanga”. Numirea lui Theodor Stolojan si opinia lui Marian Oprisan ca guvernul va fi „de meseriasi” ne duc cu gandul la solutia eterna a guvernului de tehnocrati. Insa acest guvern dezideologizat in numele situatiei de criza economica va avea de cheltuit un buget mai mare ca niciodata si fonduri europene importante. Stolojan declara ca prioritatile sale vor fi Educatia si Sanatatea. Pot fi insa realizate reforme si investitii in aceste sectoare intr-un mod dezideologizat, corespunzator noului guvern de meseriasi?

Educatie- Miron Mitrea se pregateste sa viziteze 5.000 de santiere

  • PSD vede investitiile in Educatie foarte concret: statul le va realiza, prin transferuri si finantare directa: 5.000 de crese, scoli si gradinite noi; rechizite, uniforme, transport si calculatoare pentru familiile cu venituri reduse; burse pentru studenti la nivelul salariului minim pe economie.
  • PD-L propune o reforma complexa: reducerea birocratiei scolare, descentralizare- „transferul maxim de responsabilitati la nivel local”, sistem de salarizare bazat pe performanta individuala; pe sistemul „tichete pentru analize medicale” si „tichete de cumparat carti pentru profesori” , brevetat de PNL,  PD-L propune introducerea unor „conturi educationale” pentru fiecare roman, alimentate din surse publice si private, utilizabile pentru activitati educationale pe tot parcursul vietii; profesorii vor primi in plus „tichete educationale” pentru specializari.

Diferentele sunt clare: redistribuire ampla propusa de PSD versus descentralizare maxima, care presupune si un grad inalt de finantare locala si deci redistribuire limitata. 

Noile tichete propuse de PD-L ar avea un impact direct material asupra furnizorilor privati de servicii educationale. In acest moment insa nici o institutie a statului nu are capacitatea sa supravegheze si sa verifice calitatea serviciilor educationale oferite de firme private. In plus, un astfel de stimulent pentru firme de training si formare profesionala ar duce la cresterea substantiala a preturilor in acest sector, reducand eficienta planului.

Pe de alta parte, investitiile directe ale PSD in constructia de cladiri vor alimenta conturile firmelor locale de constructii insa problema lipsei competentelor si a interesului pentru educatie ar persista. Viziunea PSD este mai degraba comunista si a fost testata, fara mare succes, in guvernarea 2000-2004. Bursele si ajutoarele sunt binevenite, scolile noi si frumoase plac ochiului, dar interesul pentru educatie este la fel de redus. Unde sunt stimulentele morale?

Individualizarea banilor primiti de la stat pentru educatie ar deschide calea privatizarii invatamantului: cu creditele primite de la stat educatia ar putea fi realizata intr-o scoala privata. Solutia PD-L ar insemna un nou avantaj pentru locuitorii din mediul urban, care ar gasi furnizori de calitate de servicii educationale pe care sa isi foloseasca creditele si ar insemna o naveta in plus pentru profesorii si locuitorii din mediul rural.

Dincolo de investitii- unde PSD se axeaza pe infrastructura si baza materiala iar PD-L pe capital uman, problemele esentiale ale reformei din educatie sunt:

– cresterea salariilor profesorilor, care ar duce, pe termen lung, la atragerea unor cadre didactice valoroase si motivate;

-reducerea coruptiei din sistemul de invatatmant: mafia examenelor, mafia concursurilor pentru ocuparea unor posturi, sistemul meditatiilor;

– influenta media asupra educatiei copiilor, adolescentilor si tinerilor;  

-educatia familiala care descurajeaza studiul; 

In prag de alegeri, cele doua partide s-au inteles: salariile trebuie sa creasca. Sunt slabe sanse insa ca in vreme ca sectorul privat face concedieri pe criterii de eficientizare a activitatii si criza economica statul sa creasca salariile profesorilor.

PD-L mentioneaza problema coruptiei, atat de draga presedintelui Basescu, in programul sau. Cele doua partide nu au insa vreun „cruciat” al coruptiei pentru postul ministerial, ci persoane cu vechi state in minister.

Cele mai sensibile si de fapt principalele probleme ale sistemului educational, indobitocirea prin televiziune si ziare de scandal si educatia familiala care nu incurajeaza studiul, sunt problemele unor oameni de stat si ale unor vizionari, oameni de care cele doua partide nu dispun. Cata vreme best-sellerul anului este scris de Mihaela Radulescu iar Antena este la putere, suntem in aceeasi barca a divertismentului national cu Italia, Spania si Portugalia, tari unde sistemul educational, desi bine finantat, produce barmani si vanzatoare.

Adrian Nastase ridicase problema divertismentului de calitate, dar, in prag de alegeri, s-a prezentat la Teo in Emisiune si ar fi fost si special guest la Vacanta Mare, numai sa para mai simpatic publicului rural, el, arogantul cu muzeu de cartografie.

De urmarit

  • Propunerea PSD de crestere a burselor pentru studenti la nivelul salariului minim pe economie
  • Propunerea PD-L ca la nivelul scolii si al comunitatii sa se stabileasca 15-20% din curriculum

Sanatate

Axa care separa partidele este din nou centralizare/ descentralizare. PSD are aceeasi viziune etatista in care se angajeaza sa construiasca 8 spitale regionale si sa cumpere autosanitare, in vreme ce PD-L vede spitalele finantate de autoritatile locale si chiar „reorganizarea sistemului de asigurari sociale pe baza principiilor descentralizarii administrative”. Precum in educatie, descentralizarea presupune sfarsitul redistribuirii.  Or, PSD face din sanatatea in mediul rural o prioritate.

Trebuie spus ca la capitolul preocupari, PSD este mai uman, mai preocupat de soarta oamenilor:  „In Romania ultimilor ani sunt tot mai multi cetateni care nu au bani sa se trateze”. In schimb, PD-L este ingrijorat ca „Participarea sectorului privat la dezvoltarea furnizarii de servicii medicale (in special spitalicesti) este nesemnificativa”. Cele doua programe sunt scrise diferit: cel al PSD descrie acte caritabile  , cel al PD-L este analiza de costuri din fata unui manager.

Aceeasi diferenta intre sprijinul neconditionat si aspectele de eficienta este vizibila si in cazul medicamentelor compensate: PSD vorbeste de „fara plafoane”, in timp ce PD-L despre „consumul nejustificat de servicii medicale” si de „o politica echitabila a medicamentului, in ceea ce priveste modalitatea de [..] compensare pe criterii de eficacitate si eficienta”.

De urmarit

  • PSD propune, pentru a stimula medicii sa ramana in tara, sporuri de 10% din salariu, pentru medicii cu mai mult de cinci ani de munca in aceeasi institutie.
  • PD-L propune, pentru stimularea angajarii medicilor in domeniile sau zonele deficitare, angajarea de personal medical prin contracte pe perioada determinata.

Atat in sanatate cat si in educatie, indiferent de gradul de centralizare/ descentralizare sau de natura investitiilor, aceste planuri pot fi deturnate de coruptia din cele doua sisteme. Am putea spune ca descentralizarea favorizeaza coruptia, insa avem experienta guvernarii PSD unde coruptia infloreste la nivel local chiar in conditiile unui centru puternic.  

Planurile PD-L aduc insa riscuri suplimentare: se bazeaza prea mult pe sistemul privat ca pe un furnizor de servicii calitativ superioare . Coruptia si ineficienta se pot muta din sectorul de stat in cel privat imediat.  In plus, prin sfarsitul redistribuirii, PD-L ar ridica ziduri intre orase si sate in ceea ce priveste dezvoltarea Romaniei: mediul rural ar fi privat de cresterea economica si de progresul tarii si ar ramane sa se lupte cu saracia resurselor sale.

Reclame
  1. Si eu vreau sa imi construiesc o casa de lemn si acum ma documentez peste tot despre ele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: